Bodor Tibor színész, szinkronszínész és tanár 1921. február 11.-én született Kiskunhalason . Pályafutását – a Színművészeti Akadémia elvégzése után 1941-ben, a szegedi Városi Színházban kezdte. 1942-től a miskolci színházban szerepelt.

A 2. világháborúban fogságba esett. A rusztovi hadifogoly táborban létrehozott egy hadifoglyokból álló színházat. Bajtársai egy emlékkönyvben köszönték meg Bodor Tibornak, hogy művészetével segített túlélni számukra a hadifogolytábort.

1948-tól a Pécsi Nemzeti, 1949-től a Madách Színház szerződtette. 1956-tól a Nemzeti Színház, majd 1959-től ismét a Madách Színház művésze. Gyakran szerepelt pódiumon, kiváló versmondó volt, a Magyar Rádió archívuma több száz, általa elmondott vers hangfelvételét őrzi.

1951–52-ben és 1957-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola beszéd és versmondó tanára volt. Színházi munkái mellett rendszeresen játszott játékfilmekben és tévéfilmekben. Ő játszotta a Szomszédok című teleregényben Kenéz elvtársat, a nyomda művezetőjét.

Az egyik legszebb hangú színésznek tartották. Mintegy 200 szinkronszerephez adta a hangját. Szülővárosa 1987-ben díszpolgárává avatta.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége Hangoskönyvtárának egyik legaktívabb felolvasója volt. Pályafutása során közel 9 000 órányi hanganyagot olvasott fel, amelyből a digitalizálás után közel 400 könyv ma is elérhető. Munkásságát háromszor díjazták Braille Emlékéremmel.

2000.06.20-án, 79 éves korában hunyt el.

Ha szeretnéd megismerni vagy felidézni orgánumát, vagy csak érdekel, hogyan mesél az életéről nézd meg az utolsó interjút a színművésszel:


Forrás: Wikipédia (link: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bodor_Tibor)